Bu Blogda Ara

26 Nisan 2017 Çarşamba

İzmir - İsa Bey Camii

Size çook harika bir cami, mimarlık efsanesi bir yapıyı anlatmak için buradayım. Proje yapısı olarak burayı seçtim çünkü internette gezinirken görsellerden bile beni etkilemişti. Yakından görmek çok başkaymış hemen konuya giriyorum :) 

İsa Bey Camii, Anadolu Beylikleri dönemine ait en eski sayılabilecek bir camidir. Anadolu Beyliklerinden Aydınoğulları'nın kurucusu olan Mehmed Bey'in en küçük oğlu İsa Bey hükümdar olduğu senelerde Ayasuluk Tepesi yamacında kendi adına yaptırmıştır. Mimar Şamlı Ali'nin eseridir.



Dünya Miras Listesine Dahil Edilmiştir.




Batı cephesindeki yani giriş yaptığımız taç kapı ve pencerelerinde zengin taş, süsleme örnekleri, mermere işli ayet ve hadis metinleri görüyoruz.

Anadolu’da ikiz minareli, revaklı, şadırvanlı avlulu camilerin ilk örneklerinden sayılır.



Sütunlar devşirmedir. Efes Harabeleri'nden getirilmiştir. Hatta Artemis Tapınağı'ndan getirilenlerin de olduğu söyleniyor.




Yapı, 1953-1988 yıllarında geçirdiği deprem sonrası hasar görmüş; avludaki revakların hepsi, minarelerden biri tamamen diğeri ise şerefeden yukarısı olmuştur.



Avludaki kalıntılardan revakların varlığını biliyoruz..

 Yapı mihrap duvarına paralel, enine iki uzun nef, mihrap önü kubbesi ve onun hemen arkasında bir kubbeyle toplam 2 kubbeyle kesilmiştir.





Şu an gördüğümüz çatı orijinal değildir. 1915 yılında tamir edilip günümüzdeki halini almış.



Kubbeler sekizgen kasnak üzerine oturuyor. Kubbelerden birine pandantiflerle, diğerine Türk üçgenleriyle geçilmiştir. Kısmen kalan turkuaz çinileri görüyoruz.
Gergi çubuklarını görüyoruz bunların amacı yapıya destek, taşıyıcı sistemi sağlamlaştırmak...




Selçuk, Osmanlı'nın hakimiyetine girdikten sonra yapı önemini yitirmiş ve harap olmuştur. Etrafını otlar sarmış, çok bakımsız duruma gelmiş. Bir süre kervansaray olarak kullanılmış ve bu sürede mihrap sökülüp yerinden kapı açılmış. Bazı mimari parçalar, kitabeler ve minber sökülmüştür. Yani günümüzde gördüğümüz mihrap ve minber orijinal değildir 1990 yılında yapılan restorasyon ve temizlik çalışmalarından sonra yapıya eklenmiştir.


Mihrapta mermer taş, düğümlü geçme kompozisyon kullanılmıştır.
Minberde ise geometrik geçmeli levhalar vardır.




Mekan 4 sütuna oturur. Sütun başlıklarında kompozit nizam şekli, mukarnas bezeme tekniği, hadis metinlerinin yazılı olduğunu  görüyoruz. Büyük Yunan Hamamı'ndan getirildiği söyleniyor.



Pencerelerde kama taşı,düğümlü geçme örneklerini görüyoruz.


 Mekanın iç ve dış panaromik çekimleri...



Gördüklerimiz pekişsin köşesi 😊




Kadıköy Şehremaneti Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesinde bulduğum Celal Esad Arseven'in Türk Sanatı eserinden plan ve kesit.


FOTOĞRAFLARA DOYAMAYANLAR KÖŞESİ BURADAN ❤





                                                                  Doğu kapısı






                                                                 Mezar Taşları








Nasıl gittik?

Adnan Menderes Havaalanı'ndan Selçuk servislerine binip Agora Restaurant'ın önünde indik, 40 dakikaya yakın sürdü. (Önce Efes'e gittik ve aynı yere geri geldik) Sonra haritada gösterdiğim sokak boyunca yürüyünce camiye ulaştık (5-6 dk). Şehirden kalkan Selçuk minibüsleriyle de ulaşım sağlanıyor. Kırmızı nokta Agora Restaurant,  güzelce karnımızı doyurduktan sonra keşfimize devam ettik :)

3 boyutlu camiyi ve etrafını görmek isterseniz:

 http://www.mekan360.com/360fx_selcukisabeycami.html

Ama yolunuz düşse de düşmese de kesinlikle canlı canlı görün bu yapıyı benim tavsiyem.
Atmosferi çok farklı, gittiğinizde ne demek istediğimi anlayacaksınız :)

Görüşmek Üzere... 👋❤